grilování všeobecně

  • Riziko vzniku požáru nebo úrazu číhá všude, jak při grilování venku, tak při grilování na balkóně. Na balkóně se většinou pohybujeme ve stísněnějším prostoru a také tam obvykle máme odložených i pár hořlavých věcí a právě vedle nich by grilování v žádném případě probíhat nemělo. Nesmíme také zapomínat na to, že kouřem také můžeme do značné míry obtěžovat sousedy.

  • Používejte všechna grilovací zařízení v souladu s podmínkami nebo návody výrobce.
  • Vyberte vhodné místo pro grilování, s eliminací vzniku požáru, to znamená v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Z tohoto důvodu nedoporučujeme grilovat na balkonech či lodžiích i s ohledem na kouř a zplodiny hoření, které mohou negativně obtěžovat okolí.
  • Umístěte grilovací zařízení na stabilní nehořlavou podložku, zabraňte možnosti převrácení a nikdy ho při užívání nenechávejte bez dozoru.
  • Používejte v grilovacích zařízeních pouze podpalovače určené k tomu návodem. Toto pravidlo platí i pro použití následného paliva, např. suché dřevo, dřevěné uhlí nebo grilovací brikety.
  • Neodkládejte na grilovací zařízení žádné cizí předměty, nepalte v něm žádné odpadky.
  • Zohledněte atmosférické vlivy, které mohou mít na grilování vliv. V případě silného větru, s ohledem na možnost vzniku požáru, grilování včas ukončete.
  • Mějte u grilovacího zařízení v pohotovosti pár nehořlavých rukavic a jednoduché hasební prostředky, jako jsou např. rozprašovač s vodou, PET láhev s vodou nebo hasicí sprej.
  • Dbejte na vlastní bezpečnost a zejména na bezpečnost dětí. Předejdete tak možnému úrazu, popáleninám či vzniku požáru.
  • Kontrolujte grilovací zařízení až do úplného vychladnutí. S „vychladlým" popelem manipulujte opatrně. Zásahy hasičů u požárů, které způsobil popel vysypaný do plastové nádoby, se stále opakují.
  • Pokud se Vám přes veškerou opatrnost vymkne situace kontrole, neváhejte volat hasiče na tísňové číslo 150 nebo 112.

Nepřihlášený